Home   Pleatspraat

Pleatspraat

De moestuin

Het staat natuurlijk hartstikke idyllisch, die moestuin van ons.

Paadjes van boomschors, een lief bankje onder de appelboom en er hipt altijd wel een verdwaald konijntje rond.

De aardbeien zijn het makkelijkst, dat groeit allemaal wel uit zichzelf en als ze rood zijn moeten we ze plukken, zover gaat onze kennis ook nog wel.

Maar dan de andijvie… we hadden prachtige stronken krulandijvie en die groeiden tegen de klippen op maar wat doen we ermee??

 

Op een gegeven moment hadden we zoveel andijvie dat we maar eens zijn gaan oogsten en het is dan toch wel leuk als we er dan ook zélf iets mee doen in onze prachtkeuken want anders zetten we daar alleen maar koffie.

Nou jaaa….. dat is ook weer niet helemaal waar want onze prei-oogst heeft ook al zijn weg gevonden naar de pan en eigengemaakte preisoep is altijd een succes, zolang je er maar wat roomkaas door roert en er geen grote stukken prei in drijven want die worden door de kinderen griezelend uit het kommetje gevist: “Er zitten stúkjes in..” en aan de katten gevoerd.

Die het trouwens ook niet hoeven.

Van de andijvie werd stamppot gemaakt, heel verantwoord en gezond en de kinderen aten het ook nog wel, ookal zaten er geen spekjes in. 

Maar toen hadden we nog heel veel over en die hebben we maar uitgedeeld aan vitaminebehoeftige ouders die na een lange dag óók geen zin meer hadden om nog naar de Albert Heijn te rijden, soms is die Pleats nog best handig!

En nu zaten we met de tomatenplanten.

We hadden prachtige tomatenplanten met een hekwerkje eromheen om ze omhoog te houden maar die planten werden zo zwaar dat ze met hek en al in het boomschors lagen.

Een idee was geboren: we halen die planten eruit, verpotten ze in de lege potten van reeds lang overleden viooltjes en zetten de hele handel binnen op de vensterbank.

Dat staat landelijk en in de zon worden die tomaten nog bést wel rood.

Dus niet.

Het doorzagen van het hekwerkje met de ijzerzaag leverde een bloedblaar op en de plant die zéér zwanger van heel veel groene tomaten liefdevol naar de lege pot werd gedragen liet onderweg zijn tomaten al vallen.

Hij is nog wel geplant en werd gestut door diverse bamboestokken en hij heeft óók nog  in de vensterbank gestaan maar legde vrijwel meteen het loodje. 

Alle tomaten die nog toonbaar waren liggen nu wéér in de vensterbank, in de hoop op nog genoeg najaarszon zodat ze alsnog rood en sappig worden en we er nog onbespoten tomatensoep van kunnen maken.

Zonder stukjes uiteraard.